A csokoládés tekerge történte
A Kakaós Csiga Fesztivál névadó finomsága gödi eredetű.
A kakaós csiga eredeti nevén csokoládés tekerge, igazi hungarikum, már betöltötte a 115. évét.
Pösch Mór gödi cukrászmester készítette 33. születésnapja alkalmából barátainak.
A cukrászdájába is került belőle, a vásárlók körében pedig osztatlan sikert aratott 1908. január 10-én.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg kakaó
5 dkg vaj
25 dkg cukor
4 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás
olaj
A tojássárgákat a cukorral keverd habosra, majd önts hozzá három deci tejet.
A maradék tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és egy kiskanál cukorral futtasd fel.
A lisztbe öntsd bele a tojássárgás és élesztős masszát, és kicsit keverd össze.
Majd add hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd össze az egészet. Keleszd egy órán keresztül.
Ha megkelt, szedd kétfelé a tésztát.
A belisztezett deszkán nyújtsd ki az egyiket egy centi vastagra.
Olajjal kend meg a tetejét, és szórd rá a kakaó felét.
Óvatosan tekerd fel, majd vágj le belőle 2-3 cm-es szeleteket.
Ugyanezt tedd meg a másik adag tésztával is.
A tepsit béleld ki sütőpapírral, helyezd rá a csigákat, és előmelegített sütőben süsd meg.
Gödről indult tehát világhódító útjára a kakaós csiga és kedvelték meg fiúk, lányok, gyerekek, szülők, fiatalok és idősek.